Sans for LYS - en bog om belysning af Ida Præstegaard og Lisbeth Mansfeldt

Home     Opslag fra bogen      Forfatterne        Forfatterne om bogen og dens tilblivelse

Bogen og dens tilblivelse

Lys betyder utroligt meget for os alle sammen. Vi er omgivet af lys. Og vi omgiver os med lys.

Lyset i naturen fra bagende sol til lys, der næsten ikke trænger gennem tunge skyer eller reflekteret lys fra en gullig måne har vi ingen indflydelse på.    Det gør måske heller ikke så meget, for naturens lys er enestående godt.

Problemerne kommer, når vi skal supplere eller erstatte naturens lys. Og her er vi underlagt begrænsninger. Vej- og gadebelysning er, som andre har bestemt det. For de fleste af os er lyset på arbejdspladsen også noget givet, eller det kan kun i begrænset omfang styres af os.
   Når vi handler, kan vi i det mindste fravælge butikker, hvor vi synes, lyset er ubehageligt, men ellers er det på hjemmefronten, vi kan folde os ud og råde bod på alt det, ofte dårlige lys, vi andre steder påtvinges og lader os mere eller mindre irritere af.

Fra daglige forespørgsler ved vi, at godt lys i hjemmet er ønsket af rigtig mange, men at det tit opleves som svært at optimere.
   Vi ved også, at behovet for godt lys og god boligind-retretning er tæt forbundne størrelser.


Derfor har vi fundet 17 hjem eller locations, som det kaldes i fagsproget. De er alle meget forskellige, når det gælder indretning. Men det har netop været vores mål, at de skulle kunne give inspiration, også ud over bogens egentlige mission, at formidle sans for lys.
   Til det har vi fået hjælp af en fremragende bolig-fotograf, Jacob Thermansen, som, assisteret af Pia Marie Molbech, i flere måneder har været rundt fra sted til sted og sommetider tilbage igen for at fange lysets stemninger.
   Bogens layout lagde vi i hænderne på Tina Jørstein, en tidligere fælles kollega, der var medforfatter til bogen om PH lampens historie, Tænd!. Den udkom i 1994 på Gyldendal.

Vi forklarer, synes vi, på en forståelig måde lys og giver i en række temaartikler anvendelige råd til lysindretning, rum for rum.

At skrive en bog tager lang tid. Vi har faktisk været to år undervejs med den.
   En komplikation var det også, da det gode lys blev truet i forbindelse med, at glødelampen i 2009 begyndte at blive udfaset og nu erstattes af elsparepærer, der langt fra er fuldkomne med hensyn til farvegengivelse.

Heldigvis sker der hele tiden noget på den front, om end der er lang vej igen.

Men nu er det store arbejde overstået. Vi har netop modtaget hver et eksemplar af bogen, og vi ser frem til, at den udkommer den 23. februar.

Den er stor. Måske går den ikke bare ind på enhver boghylde, men vi håber da også, at den vil komme til at ligge fremme i rigtigt mange hjem og være en stadig inspirationskilde til at skabe bedre lys i boligen.


Februar 2011


Ida Præstegaard   Lisbeth Mansfeldt

Webdesign © 2011 Gregers  Mansfeldt                                                                                                    Forrige | Næste